Elazığ’da 112 ACİL Sağlık Hizmetleri

Bugün bütün ülke ve ilimizde 7 gün 24 saat aralıksız hizmet veren, vatandaşların hastalık veya kaza durumunda ilk müdahaleyi en kısa sürede alarak hastaneye naklini sağlayan bir hizmettir 112.
Elazığ ilimizde merkezde belirli mahallelerde ve ilçelerde bir veya iki olmak üzere 112 istasyonları bulunmakta ve halkımıza hizmet vermektedir. Tek bir merkeze gelen çağrılar, doktorlar ve sağlık personelleri tarafından değerlendirilerek en yakın istasyona telsiz aracılığıyla vaka bildirimi yapılmaktadır. Gerekli görülen trafik kazası, deprem, afet durumlarında Emniyet ve Acil Kurtarma Birimleri ile koordine çalışılıp kısa sürede müdahale edilmektedir.

Merkezde 10 dk İlçede ise 30 dk Hastaya Ulaşım;
Bugün Sağlık Bakanlığı’nın çıkardığı son düzenlemelere göre; kısa sürede ulaşım amacı için merkez bölgelerde maksimum 10 dk, ilçe ve kırsal bölgelerde ise maksimum 30 dakika hastaya ulaşım hedeflenmiş ve buna göre belirlenen yerlere yeni 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonları kurulmuştur. Çalışan personellere şoförler dahil olmak üzere düzenli ve sürekli olarak eğitimler verilir ve daha iyi hizmet için uygulamalar yapılmaktadır.
Acil hizmet için düzenlenen ambulanslarımız içerisinde gelişebilecek her türlü kaza/hastalık durumuna müdahale edilebilecek tüm ekipmanlar mevcuttur. Doğum, trafik kazası, kalp krizi, göğüs ağrısı, hayvan sokmaları, boğulmalar vb. durumlarda hastaneye nakil sağlanana kadar ambulans içinde nakil esnasında tüm gerekli müdahale doktor, paramedik, acil tıp teknisyenleri tarafından gerçekleştirilmektedir.

Komuta Kontrol Merkezi tarafından yapılan değerlendirmeyle ambulans ihtiyacı olan kişiler için en yakın ekip Komuta Merkezi tarafından vakaya çıkarılır. Anons geldiği andan itibaren maksimum 90 saniye içinde çıkış yapılıp en kısa sürede hastaya varış sağlanır. Muayene ve müdahale yapıldıktan sonra uygun hastaneye nakil sağlanır. Bir takım durumlar haricinde en fazla 15 dakika içinde hasta teslim edilip, görev bölgesine dönüş yapılır.

Olası bir trafik kazası, göçük, afet, sıkışma vb. durumlarda itfaiye ve duruma göre UMKE (Ulusal Medikal Arama Kurtarma) birimleriyle koordineli çalışılır. Komuta Kontrol Merkezi ilde ve il dışında bulunan hastanelerle iletişim halinde olarak hasta/yaralı durumuna göre uygun merkezleri belirler ve hastaneye nakilleri yönetir. İl dışı sevkleri koordine eder.

Hizmet Aksamasının En Önemli Nedeni: Gereksiz Çağrılar !

Bugün ilimiz Elazığ ve ülkemizde 112 hizmetinin aksamasına neden olan ilk sorun 112 Merkezi’ne yapılan gereksiz çağrılardır. Yapılan kamu spotları, hazırlanan kısa filmler ve afişler maalesef sorun çözümü için yeterli olmamaktadır. Belirlenen istatistiklere göre ilimizde 2015 yılında 112 Çağrı Merkezi’ne günde ortalama 2000 çağrı gelip bunların yalnızca günde ortalama 200 kadarı vaka olarak değerlendirilmiştir. Maalesef bu durum can kayıplarına bile sebep olabilmektedir. Yapılan gereksiz çağrılar ve asılsız ihbarlar sonucunda ihtiyacı olan hastalara kısa sürede ulaşım da zorlaşmaktadır.

112 ambulanslarında mevcut olan GPS sistemi ile bütün ambulanslar Komuta Kontrol Merkezi tarafından izlenmekte ve kontrol edilmektedir. Yalnızca hastaya ulaşımda ve hastaneye nakil esnasında sirenler ve tepe lambaları açık durumda bulunmaktadır. Hasta olmayan durumlarda tepe lambası ve siren kullanımı yasak olup, hız limitine ve trafik kurallarına uyulmaktadır. Kontrol altında olan ambulanslarda hız limiti aşımında veya kural ihlali durumunda Komuta tarafından uyarılmakta ve gerekirse işlem yapılmaktadır.

Bugün ambulanslarımızda Doktorlar, Paramedikler, Acil Tıp Teknisyenleri ve Sağlık Memurları görev almaktadır. Çalışmaya başladıkları andan itibaren çalışan personeller sürekli olarak, düzenli aralıklarla eğitimlere tabi tutulup uygulamalı tatbikatlarla verilen hizmetin kalitesini mümkün olduğunca yükseltmeye çabalamaktadır. En ağır durumlarda dahi soğukkanlılıkla yapılabilecek en iyi müdahale için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitimlerde edinilen bilgiler ışığında olay yerinde insanlara en iyi şekilde müdahale edilmektedir.

112 Aramalarınızda Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar

Dikkat edilecek hususlar arasında 112 arandığında yapılacak adres tarifleri ambulansın en kısa sürede hastaya ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Yer bildirimlerinde verilen bilgilerde sokak adı, vaka noktasına yakın bilinen işletme isimleri vb. adresin bulunmasında oldukça kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca ambulans gelene kadar çağrı merkezindeki görevliler hasta yakınlarına talimatlar vererek yardımcı olmaktadır.

İlk Yardım Eğitiminin Önemi

İlimizde yeterli katılımcı olduğu takdirde vatandaşlarımıza İl Sağlık Müdürlüğü tarafından İlk Yardım Eğitimi ve Sertifikası verilmektedir. Herkesin ilk yarım eğitimi alması gereklidir ve 112 ekibi gelene kadar hastaya ilk yardım yapılmalıdır. Çevremizde ilk eğitimi almış kişiler ne kadar çok olursa bir hayatın kurtarılabilme şansı o kadar yüksek olur. Ayrıca tüm İl Sağlık Müdürlüklerinde, Kamu Hastanelerinde, Toplum ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ‘organ bağışı’ kartı alınabilmektedir ve bu konuda da halkımız bilinçlendirilmelidir.

Sağ Şerit Dur-Sol Şerit İlerleyip Sağ Şeride Geç
En önemli konulardan biri olan en kısa sürede ulaşım için önem arz eden bir konu da trafiktir. Ambulans siren sesi duyulduğunda yol vermeye çalışan araçlar bazen yolu tıkayıp ambulansın geçmesini zorlaştırmaktadır. Ambulans sireninin anlamı ‘’Sağ Şerit Dur-Sol Şerit İlerleyip Sağ Şeride Geç’’ şeklindedir. Bu basit kurala uyulduğu takdirde geçiş olanağı büyük ölçüde artacaktır. Çoğu zaman dakikaların ve saniyelerin büyük önem yarattığı durumlarda geçen saniye ve dakika hasta için geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilmekte hatta bazen can kayıplarına neden olmaktadır. Dakikalarla yarışan 112 Acil Sağlık Hizmetleri her zaman hazır bir şekilde insan sağlığı için koşturuyor ve durmadan uğraşıyor olacaktır. Kurtarılan her can kazanılan bir yaşamdır…

Yazan: Emre Alp Giray